Naslovna > Vijesti > Večer moderne ruske književnosti u KK Booksi

Večer moderne ruske književnosti u KK Booksi

10.08.2017.

Promocija – ‘Sveta knjiga vukodlaka’ Viktora Pelevina, ‘Živjet ćete u Moskvi!’ Dmitrija Prigova i ‘Mrtvi mogu plesati’ Ilje Stogoffa novi su otkačeni ruski književni uraci iz biblioteke ‘Na tragu klasika’  

Pelevin i Prigov su, ono što se kaže, moderni klasici, dok je Stogoff ‘klasik žanra’ i kandidat za modernog klasika. Sva trojica su otkačeni, neordinarni, neponovljivi i nezaboravni. Na druženju u Booksi o svakoj od knjiga kratke informacije (tko, što, kada i kako) izložit će književni kritičar Adrian Cvitanović, odabrane ulomke interpretirat će dramska umjetnica Marija Borić, a o povezanosti svjetova Pelevina, Prigova i Stogoffa s aktualnom situacijom u politici, zabavnoj glazbi i medijima govorit će prevoditeljica otkačenih klasika i urednica biblioteke Na tragu klasika Irena Lukšić. Poruke i aluzije kojima jednostavno pršte ovi hitovi postsovjetske književnosti ilustrirat će se iskričavim spotovima (skinutim s YouTubea) Rammsteina, Chrispiana St.Petersa i grupe Leningrad Cowboys (koja nastupa sa zborom Crvene armije). Glazbu s CD-ova izvodit će ruski duo t.A.T.u. i kultna irska skupina U2. U pričuvi će se naći i klasični ruski hitovi (Kalinka, Katjuša itd.) na CD-ovima, koje će moći izvoditi i publika. Posjetitelji koji neće biti raspoloženi za pjevanje uz glazbu – moći će zveckati nakitom.

Poruka predstavljanja triju knjiga otkačenih ruskih klasika mogla bi se svesti na konstataciju da Istok više nije Istok, a Zapad nije Zapad, nego je suvremeni Istok puno zapadniji od Zapada, a Zapad istočniji od Istoka. I da to treba prihvatiti kao stečevinu globalizacijskih procesa. Čekamo Vas u  KK Booksi, 28.05. u 20:00 sati.

Kontaktirajte nas

SPUTNIK - CENTAR RUSKOG JEZIKA
Pri Institutu Sputnik

Trg Francuske Republike 14
(ulaz sa zapadne strane)
10 000 Zagreb
+385 (0)1 376 40 34
+385 (0)91 971 44 94
Facebook
Facebook
Cjenik
Cjenik
Kontakt
Kontakt