FAQ

Je li ruski jezik težak?

Ruski jezik nije težak i svakako tome uvelike doprinosi sličnost s hrvatskim jezikom. Možete biti sigurni da ćete već na prvim satovima većinu nastave razumjeti, a da vaš profesor neće upotrijebiti gotovo niti jednu hrvatsku riječ.

Moram li znati azbuku prije dolaska na tečaj?

Nema potrebe. Azbuku učite na prva dva školska sata i kasnije kroz razne aktivnosti i čitanje, vrlo brzo ju svladate.

Hoće li mi znanje hrvatskog jezika pomoći u učenju ruskog?

Da, sasvim sigurno hoće, ali će vam na višim stupnjevima i odmoći ako ćete se čitavo vrijeme oslanjati na hrvatski jezik. Oba su jezika slavenska i stoga možete puno toga razumijeti, riječi imaju iste ili slične korijene, a kako su oba jezika fleksijska, s bogatom gramatikom, razumijevanje iste neće biti problem. Problem će eventualno nastati kada ćete htjeti zamijeniti pojedine nastavke na način da si pripomognete hrvatskim jezikom – ipak, u tom slučaju, moramo priznati, jezici nisu slični.

Učio sam ruski jezik još u osnovnoj školi prije 25-30 godina (i više). trebam li početi od početnog stupnja učiti ruski?

Najbolje je da se testirate. Na testiranju će se pokazati koji ste stupanj i koliko je toga ostalo u sjećanju. Ukoliko i krenete s nekim nižim stupnjem, moguće je da će znanje postepeno vraćati i da ćete imati mogućnost “preskočiti” stupanj. Budite sigurni da vaš napredak prate i vaš profesor i njihov mentor.

Koliko mi stupnjeva treba da naučim pričati na ruskom jeziku?

Naravno, to je vrlo individualno, no prema istraživanjima koja smo interno proveli polaznici najveće zadovoljstvo postižu završetkom A2 stupnja (cca 3-4 redovna stupnja). Taj stupanj podrazumijeva da se polagano služite složenijim rečenicama, da možete komunicirati u uobičajenim situacijama te da se možete polagano uključiti u konverzaciju i dijaloge koji su vam od osobnog interesa, a pritom imate već ogroman vokabular vezan uz teme koje ste prošli kroz ranije stupnjeve: predstavljanje, opis mjesta življenja i mjesta gdje radite, naručivanje u kafiću i restoranu, snalaženje u prostoru, predstavljanje svojih prijatelja, suradnika, putovanja, rezervacija u hotelu, snalaženje na aerodromu, upoznavanje ruskih gradova – Moskve i Sankt-Peterburga, poznate osobe Rusije, običaji, kupovina, boje, odjeća itd.
Za sva dodatna pitanja nam se slobodno!

IMATE PITANJE ?

Niste našli odgovor?

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za proces učenja ruskog slobodno nam ga postavite!

Postavite svoje pitanje
Podijeli članak

Pratite nas na Instagramu

@sputnikcentar

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.