Večeri ruske kulture - Izgnanstvo/Izgnanie (film)

Škola stranih jezika Sputnik u sklopu večeri ruske kulture organizirala je odlazak na projekciju filma Izgnanstvo (Izgnanie) koji se prikazao u sklopu Zagreb Film Festivala u SC-u.
Unatoč tome što se film prikazivao u kasnim noćnim satima, a mi smo nakon nastave otišli na film, sasvim smo sigurni da su svi uživali, ili barem većina.
BIo je pravi užitak slušati ruski jezik, gledati odlične scene i poznate ruske glumce.
Film “Izgnanstvo” ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva pobjednik je 5. Zagreb film festivala (ZFF) te je osvojio nagradu “Zlatna kolica” za najbolji dugometražni igrani film. Preporučujemo!
O FILMU
Sinopsis
U nepoznatom vremenu, na neimenovanom mjestu, Alex, Vera i njihovi mali sin i kći useljavaju u staru kuću na selu u kojoj je Alex rođen. Međutim, duhovi iz prošlosti ozbiljno se nadvijaju nad prividno idiličnu obiteljsku priču. U tako napetoj atmosferi Vera otkriva Alexu da je trudna i da dijete nije njegovo: prigušeni patrijarh mora odlučiti hoće li joj oprostiti ili tražiti osvetu. Njegov očaj ne pošteđuje nikoga. Istovremeno, Alexov brat Mark – evidentno sila zla – nema kontakta s vlastitom ženom i djecom a njegova prisutnost baca mračnu sjenu na Alexovu psihu i napetu situaciju u kućanstvu. Zvyagintsev se ponovno sreće s mnogim nadarenim glumcima iz svog debitantskog filma koji mu je donio slavu, uključujući glavnog glumca Lavronenka (otac u filmu ‘Povratak’), koji je nagrađen za najbolju mušku ulogu za film Izgnanje na festivalu u Cannesu; umjetničkog direktora Andreja Ponkratova; i autora fotografije Mihaila Kričmana.

Nagrade
Cannes Film Festival 2007. Najbolji glumac – Konstantin Lavronenko
Moscow International Film Festival 2007.
Russian Film Clubs Federation Award – Ruski program; Andrei Zvyagintsev

Životopis redatelja
Andrej Zvjagincev rođen je u Novosibirsku u Rusiji, a živi u Moskvi. Diplomirao je na odsjeku za glumu Ruske akademije kazališnih umjetnosti i nastupao na pozornici i na filmu. 2000. godine režirao je kratki film ‘Busido, opskurno i izbor’ (Busido, Obscure and the Choice) za televizijsku seriju Crna soba. Njegov nadaleko priznati prvi dugometražni film ‘Povratak’ (The Return, 2003.) osvojio je niz nagrada, uključujući Zlatnog lava na Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu i Zlatna kolica na prvom Zagreb Film Festivalu. ‘Izgnanstvo’ (The Banishment, 2007.) njegov je drugi dugometražni film.

Web stranice
InterCinema.ru

Recenzije
Ovdje zaista imamo što za vidjeti; jer uz sve te živote koji bivaju uništeni film je vizualna rapsodija, osjetljiva na najfinije nijanse u divnom krajoliku i zelenilu u kome je smještena obiteljska kuća i jednako tako pomno prati živote likova kao što prati i dramatične promjene vremenskih prilika – od vedrog dana do pljuska koji stvara bujice vode – u jednom od najdužih, najzamršenijih i najljepših kretanja kamere viđenih na filmu. / Mary Corliss, Time

Podijeli članak

Pratite nas na Instagramu

@sputnikcentar

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.