Ruska filmska večer na petak 13.

Mjesto: Škola stranih jezika Sputnik.
Vrijeme: petak 13.

Ne, nije ovo bio početak horora, već odlična filmska večer koju je profesorica Ana Horvačić organizirala za polaznike tečajeva početnih stupnjeva ruskog jezika.

‘9. rota’ (9. satnija), ruski je ratni spektakl o vojnicima koji su se za vrijeme rusko-afganistanskog rata, krajem 80-ih, nastavili boriti, nesvjesni da je rat završio. Događaj je ispričan iz perspektive skupine mladića koje su u vojnome kampu naučili da su dio kolektivnog tijela Sovjetske armije, a ne pojedinci.
`9. satnija` proglašena je najboljim ruskim filmom 2005. Na snimanju je sudjelovalo 1500 vojnika ukrajinske vojske, a potrošeno je oko 1000 kilograma boje kako bi sve lokacije i oprema bile obojane u pustinjske kaki boje. Jedno je cijelo selo izgrađeno kako bi se moglo razoriti u prizoru eksplozije, a za zvuk u filmu bio je zadužen Pinewood, studio koji je radio na filmovima o Jamesu Bondu. Film je redateljski prvijenac Fyodora Bondarchuka (kojeg je snimio u 38. godini života). Odličan film u odličnoj večeri! I tko onda može reći da nema sreće na petak 13.

Podijeli članak

Pratite nas na Instagramu

@sputnikcentar

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.