Gogoljeve Mrtve duše u Kerempuhu i mi :)

Naši kazališni pohodi su godine 2011. završili s predstavom Mrtve duše u Kerempuhu. Ovaj put smo poveli pojačanje s ostalih jezičnih grupa u Sputniku i podijelili “naše” ruske doživljaje. Složili smo se da je Hrvoje Kečkeš izvrsno nosio predstavu i opet nas oduševio.

O predstavi ukratko pročitajte u nastavku, a idući put, nadamo se da ćete nam se pridružiti:

“Gogoljevu besmrtnu grotesknu fresku ruskog društva polovice 19. stoljeća u kojem će se i mnoge druge sredine i vremena bez problema prepoznati, društvo prepuno sitnih varalica, pohlepnih ljudi koji ne prežu da pronađu rupu u zakonu kroz koju bi provukli svoju rabotu, domoljuba kojima je domovina samo bitna u smislu koliko mogu uzeti od nje, uglavnom; društva kojem kriterij nije niti pamet, niti moral, već samo snalažljivost režirao je Dražen Ferenčina.Širok i nezahvalan za pozornicu roman u dramski je tekst pretočio Dubravko Mihanović, služeći se ugodno protočnim prijevodom Zlatka Crnkovića.

Glumački ansambl predvodi Hrvoje Kečkeš u ulozi sitnog i silno slatkorječivog prevaranta Pavla Ivanoviča Čičikova koji obilazi vlateline otkupljujući od njih imena umrlih seljaka s njihovih vlastelinstava na koje oni do sljedećeg popisa stanovništva plaćaju porez, mrtve duše iz naslova, a da bi na njima zaradio na poticajima koje država daje novopridošlima na slabo naseljeno područje. »Mrtve duše« uglavnom su duhovit komad u kojem nema salvi smijeha, ali se publika cijelo vrijeme lagano smijulji, bez vidljivih suza, što situacijama, što karikaturalnim likovima provincijskih veleposjednika što su ih živahno utjelovili Luka Petrušić, Antun Tudić, Edo Vujić, Željko Königsknecht, Angel Palašev, Tarik Filipović, Mario Mirković, Ivan Đuričić i Vlatko Dulić, pojačan gostom Nenadom Cvetkom te Nina Erak-Svrtan, Elizabeta Kukić, Mia Begović i Anja Đurinović.”

Podijeli članak

Pratite nas na Instagramu

@sputnikcentar

Želiš biti u toku s novostima?

    Koristimo kolačiće

    Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

    Više o kolačićima.